Het probleem van fabrieksvoeding

Er zit veel in en toch ook weinig.

Het probleem van fabrieksproducten is dat het veel van hetzelfde is met lage kwaliteit. Voeding zoals de natuur dat bedoeld heeft, wordt in de fabriek intensief bewerkt en uit z’n oorspronkelijke vorm getrokken. Het resultaat is dat de slimme voedingsstoffen al lang verdroogd, onwerkzaam of afwezig  zijn op het moment dat jij het gaat eten.

De voedingsmiddelen-industrie kiest voor een paar goedkope grondstoffen die weinig slimme voedingsstoffen bevatten maar wel veel volume, smaak en knapperigheid geven. Denk aan tarwezetmeel, suiker en bewerkte vetten.

Het lijkt alsof je gevarieerd eet door verschillende producten te kiezen. Toch eet je veel van hetzelfde met een gebrek aan slimme voedingsstoffen.  In die zin is het niet zo gek dat je honger blijft houden.

 

Wat er wel inzit, reageert vreemd in je wilde lichaam.

Zowel suiker als zetmeel geven in jouw wilde lichaam een piek in de bloedsuikerspiegel. Het enige dat je lichaam kan doen is al die suiker wegzetten in je vetvoorraden.  Kort door de bocht wordt je dikker van producten waar suiker en zetmelen in verstopt zitten.

Ook het gebruik van bewerkte vetten is ongunstig voor je lichaam. Elke cel in je lichaam bestaat voor een groot deel uit vetstoffen. Je hersenen bestaan zelfs voor 60% uit vetstoffen. Je lichaam gebruikt daarvoor het liefst natuurlijke vetstoffen, vooral die uit vis.

Bij gebrek aan beter gebruikt je lichaam dan toch maar de bewerkte vetten die je binnen krijgt met fabrieksvoeding. De weefsels en cellen die met deze bewerkte vetten gemaakt worden, zijn ontstekingsgevoeliger en vooral minder flexibel. Ze worden ‘knapperig’ net als de koekjes. Dit is een achterliggende oorzaak voor hart- en vaatziekten, hersenziektes, ontstekingsziektes en vele ouderdoms-ongemakken.

Wat er niet inzit, kost je lichaam toch veel.

Wist je dat bij het verteren van eten in je darmen en lever allerlei vitaminen, mineralen en vezels nodig zijn? De vraag is waar je lichaam al die slimme stoffen vandaan moet halen als deze niet in je voeding zitten. Je lichaam moet dan bezuinigen om te overleven en besparen op herstel en groei. Dat merk je door allerlei vervelende kleine en grote kwalen.  

Op basis van fabrieksvoeding komt je lichaam dus niet toe aan diepgaand herstel of kwalitatieve groei. Het kan zelfs zo zijn dat je lichaam gezonde weefsels moet afbreken om ergens anders schade te herstellen. Dat heet allocatie. Het is niet zo gek dat je lichaam hongersignalen blijft geven terwijl je toch ook dikker wordt. Het is ook niet zo gek dat je je niet fit voelt, slecht herstelt na een blessure en snel veroudert.

Je ziet het. Dit onderwerp is een zwarte bladzijde
voor onze gezondheid met rode waarschuwingen.

Lees snel verder wat dan wel gezond is.

Gezond eten kun je leren

Het is zeker geen hogere wiskunde om je boodschappen verstandig te doen. Met een paar eenvoudige tips kom je al een heel eind. Lees door.