Waar ging het mis?

Het ging mis in de vorige eeuw

Sinds de tweede wereldoorlog is de voedingsmiddelenindustrie
ons eetpatroon gaan bepalen. Er was toen een wereldwijd voedseltekort waardoor de voedingsmiddelenindustrie zich snel ontwikkelde.

De suikerbiet werd ontdaan van de vezels zodat er kristalsuiker overbleef. Kristalsuiker is ontdaan van alle mineralen en vitaminen die de plant leverde. Ook graan, mais en aardappels werden op grote schaal doorgekweekt, zelfs genetisch gemodificeerd en bij verwerking ontdaan van de slimme voedingsstoffen. Dit zijn de zetmelen.

Goedkope vetten zoals zonnebloemolie werden chemisch bewerkt zodat ze harder werden en lang houdbaar. Dit zijn transvetten. Je vindt ze vooral in koekjes die wekenlang knapperig in het winkelschap blijven liggen.

 

Suiker, zetmeel en transvet

zijn goedkoop voor de producent en geven sterke smaak, veel volume, langdurige houdbaarheid en knapperigheid aan producten. Ze worden tot op de dag van vandaag gebruikt in allerlei fabrieksproducten.

Omdat er na de tweede wereldoorlog zo’n hongersnood was, werd er minder gekeken of de nieuwe voeding wel goed aansloot op de werking van ons wilde lichaam. Door slimme marketing in de jaren vijftig en zestig zijn we gaan geloven dat deze producten normaal of zelfs gezond zijn. Wetenschappers komen er nu steeds meer achter dat suiker, zetmeel en transvet een ontwrichtende werking in ons lichaam heeft en oorzaak is van veel welvaartsziekten.

Fabrieksvoeding is eenzijdig en voedingsstoffen-arm. Het past niet bij de biochemische werking van jouw wilde lichaam.

Het probleem van fabrieksvoeding

Misschien heb je wel eens gehoord dat fabrieksproducten aan de basis staat van veel chronische westerse ziekten. Lees waarom dit zo is. Lees door