Give yourself a break...

Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet om te ontspannen, als je maar besluit óm iets te doen. 

herstellen

Herken je dat? Je wilt ontspannen terwijl je gedachten nog op standje turbo staan.  Ontspannen wordt een taak op je to-do lijstje. “Ik moet ontspannen!”…

Wanneer je veel stress hebt in je leven, maak dan de drempel om te ontspannen  zo laag mogelijk. Houd het simpel en binnen handbereik. Doe het thuis of in je eigen omgeving, op de plek waar je kunt ontspannen. Vertrouw daarbij op de kracht van herhaling. Je hoéft niet elke keer iets nieuws te doen. Ook al raak je misschien al snel enthousiast en wil je meer.  Ontspanning gaat ook over weten waar je aan toe bent.  Meer komt echt wel later.

We willen teveel

 

Wees niet je eigen slavendrijver in het proces van ontspannen. Je omgeving vraagt vaak al genoeg van je. Geef jezelf ook hierin een break.  Misschien begint het voor jou wel gewoon met een keer vroeg slapen gaan.  De volgende stap is om een paar keer per week simpele oefeningen te doen. Of te gaan wandelen op een plek die je fijn vindt. Dan heb je al ruimschoots effect.  

Beter slapen met ontspanningsoefeningen

  • Beter inslapen
  • Simpele oefeningen
  • Gewoon thuis, niets nodig
  • Paar keer per week heeft al effect
  • Geleide video, daarna makkelijk eigen routine
  • Relax. Neem vooral een kopje thee erbij voor tussen de oefeningen.

Ben je ‘s avond doodmoe? Dan sla je een keer over en begin je de volgende dag tijdig op de avond. Het gaat ook om leren te anticiperen. Voor jezelf te zorgen.

Ontspannings-oefeningen maand 1

In deze video leid ik je door een paar simpele  houdingen ter ontspanning. Je kunt ze  doen vlak voor het slapen gaan. Je hebt geen speciale materialen nodig. Zoek gewoon een plekje op het vloerkleed of gebruik een paar dekens om op te zitten en liggen. Zorg dat je makkelijk zittende kleding aan hebt (pyjama) en dat je alles al hebt gedaan voor het slapen gaan.  Begin dus tijdig hiermee. Ik poetst altijd eerst mijn tanden en maak mijn gezicht schoon voordat ik m’n oefeningen doe. Want van al dat water spatteren, word ik weer klaarwakker. 

Ontspannings-oefeningen maand 2

Deze video is het vervolg van de video Ontspanning-oefeningen maand 1. Als je een maand de oefeningen hebt gedaan,  wil je misschien een nieuwe houding of wat meer verdieping.  Ik introduceer een houding die gericht is op het openen van je borstgebied. Ook leg ik wat uit over in je lichaam komen en uit je hoofd. Het is nog steeds allemaal laagdrempelig zodat je deze oefeningen makkelijk een paar keer per week kan doen. 

De oefeningen zijn laagdrempelig en mild om uit te voeren. Desondanks is het geen vervanging van een persoonlijk medisch of therapeutisch advies. Beoordeel zelf of het voor jou verstandig is om de oefeningen te doen of raadpleeg bij twijfel je huisarts. 

Ik geloof in beweging, in lichtheid van geest en geaardheid van ons lichaam. Ik geloof in dat we weer samen mogen vallen met ons lichaam om op die manier de balans in de wereld te herstellen. Dat alles samenhangt. 6 realms of life