Matig intensief bewegen naar werk of school
Matig intensief bewegen is wanneer je je warmer dan normaal voelt en dat je hart en ademhaling iets sneller gaan. Je kunt nog wel redelijk een conversatie houden. Woonwerkverkeer per fiets of te voet is een effectieve en voor starters veilige invulling hiervan. Liefst 30 minuten achter elkaar, of meer, zodat je hele systeem goed op gang komt.
Wanneer je ver weg woont van werk en afhankelijk bent van auto of OV, plan dan bv meerdere aansluitingen. Bv. een stuk fietsen, de trein pakken, overstappen op bus, een halte eerder uitstappen en het laatste stuk lopen. Of parkeer je auto verder weg om het laatste stuk te lopen.
Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming
Tijd die je zittend doorbrengt op werk probeer je zoveel mogelijk te beperken. Kijk op je werk voor mogelijkheden zoals een sta-bureau, lunchwandelen, lopend bellen of nadenken, naar een collega toelopen om te overleggen in plaats van mailen en natuurlijk de trap nemen in plaats van de lift. Zelf let ik er op dat ik tussen de patiëntbehandelingen door zoveel mogelijk sta of stukjes loop.
Wanneer je toch wat langer zit, optimaliseer je je zithouding. Heb je een goede stoel? Staat alles ergonomisch ingesteld op jouw lengte? Na 30 minuten is het hoe dan ook tijd om kort op te staan en te bewegen.
Thuis
De hele avond naar beeldschermen kijken kan best een keertje, zeker na een actieve dag. Maar op dagelijkse basis word je er hangerig en hersenmat van. Beperk TV en gametijd tot een beperkt aantal keer of minder tijd per week.
Trap weer eens een balletje met je kinderen. Loop samen of alleen een rondje na het eten. Doe ‘s avonds eens lopend boodschappen.
Begin een hobby fotografie en verken je omgeving lopend of fietsend. Vind uit wat er in de buurt zit aan cultuur, activiteitencentra en horeca of winkels waar je gezonde voeding kunt krijgen. Ontdek waar er groene plekken zijn om te recreëren. Of doe echt eens gek en ga op dansles.
Duurzaam
Als je ’s avond echt áf bent van het werken of zorgen voor, kijk dan hoe je je werk draagzamer kunt maken. Je kunt je energie maar één keer gebruiken. Zonde als de koek voor jezelf op is.
Vraag hulp op je werk of in je sociale kring. Kijk hoe het beter kan. Misschien zijn er dingen die je beter kan overdragen aan anderen. Of is het beter om te stoppen met taken die je veel energie kosten en weinig opleveren.
Zo sport je lekker
Beginnen, wennen, zelfkritiek thuis laten, opbouwen en variëren. Functioneel bewegen maakt je behendig. Lees door.