Beweging is essentie van (over-)leven

Bewegen is groeien.

Kijk maar naar kinderen. Die springen, rennen, klimmen, knutselen, slopen en kliederen. Ze spelen instinctief om hun motoriek, coördinatie, balans, kracht en creativiteit te ontwikkelen. Om zichzelf en de ander te leren kennen. Waarom? Ter voorbereiding op het volwassen-zijn. Op hun wilde volwassen lichaam te gebruiken.

Ons volwassen wilde lichaam is bedoeld om optimaal te bewegen.  Met kracht, precisie en snelheid of juist gematigd en langdurig. Je “bewegingsvocabulaire” bestaat uit gespecialiseerde bewegingen die routinematig zijn geworden. Mét de mogelijkheid om nieuwe bewegingen te leren en te incorporeren.

Het woord incorporeren is niet voor niets afgeleid van het latijnse woord corpus dat lichaam betekent. Iets incorporeren doe je met je hele lichaam. Niet alleen met je hoofd of door er vaak aan te denken. Incorperen doe je door te zien, te doen, … te Bewegen!

Wat beweegt jou?

Je wilde lichaam wil door beweging iets doen, vormgeven, regelen aan of met de omgeving. Om uiteindelijk te kunnen overleven. Niet alleen voor jezelf maar ook samen met de mensen om je heen. Op korte termijn maar ook op lange termijn. Daarom of daardoor zijn wij uitgerust met het stel hersenen dat bovenop dat lichaam zit. 

Je lichaam staat altijd aan jou kant en wil je laten overleven door

  • –> zo optimaal te bewegen
  • –> in de omgeving die jij kiest
  • –> ondanks alle wisselende omstandigheden die jij kiest, negatief of positief.

De hele werking van je lijf, je Epifysiologie, is op bewegen ingesteld. Het lijf is niet bedoeld om vanaf volwassenheid uren te zitten zoals veel mensen doen tegenwoordig. 

 

Ben jij dit? Lees verder

Begin en help je lijf met beter worden

Begin gewoon. Ook al val je niet meteen kilo’s af, dan kun je er toch op vertrouwen dat er iets in je lijf gebeurt dat gezondheidsvoordelen oplevert.