Begin en help je lijf beter worden

Beginnen met bewegen

Regelmatig bewegen maakt je leven kwalitatief beter en vooral makkelijker. Je slaapt beter, je dagelijkse klussen worden lichter, je hebt minder klachten, krijgt meer sociale contacten en meer vertrouwen.  Dit is opwaartse spiraal. Jouw potentie komt onder handbereik als je letterlijk in beweging komt.

Zelfs een kleine toename in regelmatige beweging levert op termijn al grote gezondheidsvoordelen op. Ook al val je niet meteen kilo’s af, dan kun je er toch op vertrouwen dat er iets in je lijf gebeurt dat gezondheidsvoordelen oplevert op lange termijn. Jouw lijf doet er alles aan om je te helpen ook al lijkt dat soms niet zo. Het staat altijd aan jouw kant en neemt dit heel serieus.

Sporten

Ga je nog een stap verder door een aantal keer matig tot intensief te sporten, dan gebeuren er nog meer goede dingen in je lijf. Elke keer dat je sport, doet je immuunsysteem een check van je weefsels. Dat merk je doordat je minder last hebt van zeurende kwaaltjes en veroudering. Door te sporten creëer je een impuls in het herstelvermogen van je lichaam.  

Het risico op ziekte-infectie, met name ademhalingsinfecties, en sommige kankertypen gaat daardoor omlaag. (1)  En dan hebben we het over veelvoorkomende vormen van kanker; borstkanker, prostaatkanker, darmkanker. (2) Ook zullen te hoge bloeddruk- en cholesterolwaardes afnemen. Je hart en bloedvaten zullen langer soepel blijven.

Wanneer je eenmaal gaat sporten en bewegen gaat je hele energiehuishouding en immuunsysteem beter en makkelijker draaien. Net als een motor die geolied wordt.

Samenvallen met je lichaam

Je lichaam geeft steeds beter aan wat het nodig heeft. En jij gaat ook weer samen vallen met je lichaam. Als je iets onprettigs voelt, dan is het een signaal van je lichaam dat er iets aan de hand is.

Pijn is een uiterst noodsignaal van je lichaam wanneer je eerdere signalen negeerde. Het probeert jou iets duidelijk te maken in een extreme poging om aandacht. Zorg dat de pijn niet zijn eigen leven gaat leiden.

De kunst is om de kleine signalen al waar te nemen en een actie ter verbetering doen. Bewegen en sporten zijn manieren om eerlijk naar jezelf te kijken. Dat is hoe ik het ervaar. En hoe je dingen aanpakt in de sport, kun je vaak doortrekken in de rest van je leven.

1 Can exercise affect immune function to increase susceptibility to infection? Simpson RJ1, Campbell JP2, Gleeson M3, Krüger K4, Nieman DC5, Pyne DB6, Turner JE2, Walsh NP7. Exerc Immunol Rev. 2020;26:8-22.
2 Circulation Research. 2015;117:207–219
 

Ben jij jezelf al tegen gekomen?

Fysiek bewegen is ook mentaal

Ook al val je niet meteen kilo’s af, dan kun je er toch op vertrouwen dat er iets in je lijf gebeurt dat gezondheidsvoordelen oplevert op lange termijn. Lees door.