En dan heb je trainen…

Intrinsieke motivatie 

Mensen vinden iets veranderen in de nabije toekomst vaak lastig of moeilijk.  Dat komt door de aanhoudende kracht van overheersende negatieve denkbeelden. Fysiek trainen gaat daarom vooral over jezelf mentaal tegen te komen. Over confrontatie met jezelf. Ongeacht het fysieke resultaat. Het mag best een beetje moeilijk of zwaar zijn. Je overleeft het echt wel. 

Er is een verschil tussen bewegen omdat het nu eenmaal gezond zou zijn.. en écht trainen. Trainen doe je vanuit een intrinsieke motivatie.  Trainen betekent dat wanneer het makkelijker gaat, je de lat zelf iets hoger legt. Om jezelf een trainingsprikkel te geven.

Als je dit voor ogen houdt, merk je elke week vooruitgang. En dan met name buiten de sportruimte. Na een paar maanden telt dat aardig op. Dit versterkt niet alleen je lijf maar ook je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dat is de beste motivator.

“Hoe je één ding doet, is hoe je alles doet.”

Voor mij is fysiek trainen de manier om mezelf in de positieve stand te zetten. Er is altijd wel iets in een training waar ik tevreden mee ben of meeneem naar de volgende training. Iets dat lukt na veel oefenen, een leermoment, een emotie die speelt op de achtergrond die aandacht vraagt. Als snel trek ik links naar andere facetten in mijn leven waarbij oefening en gestaag doorzetten nodig is. Door te trainen leer ik mezelf kennen van een kant waarvan ik eerder niet wist dat ik het in me had.

Trainen is ook zelf bepalen wat je gaat doen. Met wie je dat gaat doen. Wie je daarbij vraagt om je te begeleiden. Want alleen starten gaat je niet lukken. Trainen doe je samen of verbonden aan een community. Daar is je wilde lijf op ingesteld.