Waarom gezond eten zo moeilijk lijkt

“Ja, maar ongezond eten is zo lekker. “

Wanneer je heel gelukkig wordt van een patatje oorlog of een flink stuk chocoladetaart op zijn tijd, dan doe je dat. Voel je je daarna schuldig of stressvol daarover? Ga na wat er aan de hand is met dat ongezond-maar-lekker-ding. Vaak speelt er iets op mentaal of sociaal vlak. En probeer je een tekort in je gevoelsleven op te vullen met dat stuk taart. Dit zijn de 6 realms of life die elkaar onderling beinvloeden.

Je kunt ook besluiten om te stoppen met stressen over die ene zonde per week. Geniet er dan gewoon van. Er zijn 7 dagen in de week, 3 hoofdmaaltijden per dag, dus 21 eetmomenten per week. Eet je een keer buiten de deur en lukt het niet om fatsoenlijk te eten? Dan is dat geen ramp. Wil je een keer  chocoladetaart omdat je daar zo happy van wordt? Geen ramp als je de andere  eetmomenten goed inricht.

Stress is minstens net zo slecht voor je lichaam als ongezond eten. Steek je aandacht en energie in regelmatig boodschappen doen en het plannen en klaarmaken (preppen) van je maaltijden. Heb wat achter de hand als gezonde snack wanneer je trek hebt en zorg dat je dat in huis hebt.

Wat ik altijd doe als ik toch chocoladetaart wil? Ik neem alleen een stuk chocoladetaart als ik zie dat het de beste kwaliteit is die er is. Zoals bij een echt goede patisserier of .. zelf gemaakt. Dan weet ik precies wat erin zit.  In m’n eigen keuken kies ik voor een gezond zoet alternatief zoals ahornsiroop, banaan of dadels. Dan weet ik ook zeker dat er geen chemische toevoegingen in zitten.

“Als het gezellig is, eet ik ongezonder.”

Gezond eten begint bij zelf te bepalen wanneer en óf je wat eet. Vaak worden we daarbij beïnvloed door omstandigheden van buiten. Trakteert iemand een keer onverwacht of ben je op een feestje? Maak voor jezelf uit of je af wil wijken van je nieuwe eetpatroon. Misschien heb je de dag ervoor ook al iets gegeten waar je niet zo tevreden over bent.

Weet dat hoe langer je voedzaam eet, hoe beter je impulsen in goede banen kan leiden.

Eten heeft een sterke sociale component en dat is soms lastig. Aan de andere kant. Fijn gezelschap, je fit en lekker voelen is veel belangrijker om het gezellig met elkaar te hebben dan taart of fabrieksproducten te delen.

 

Van overleven omschakelen naar leven

Slechte dagelijkse voeding is ook stress voor je lichaam. Je vraagt je lichaam om in de overlevingsstand te gaan staan. Bedenk dat jouw wilde lichaam altijd aan jouw kant staat. Dat het altijd het beste voor jou mogelijk wil maken en die taak héél serieus neemt. Het is dan wel handig om het te geven wat het daarvoor nodig heeft.

Als je genoeg voedzame voeding over langere tijd eet, help je je lichaam. Help je jezelf. Je zegt daarmee tegen je lichaam dat er sprake is van overvloed in je omgeving. Dat het niet zuinig hoeft te zijn en dat er niet opeens een voedseltekort komt.

Je lichaam kan ontspannen. Het komt toe aan opruimen. Aan kwalitatieve groei. En dat voel je zeker. Je lichaam wil “als vanzelf”slanker worden. Er is geen reden meer om overbodig vetweefsel continue mee te dragen voor het geval er een voedseltekort zou ontstaan. 

Omschakelen kost even tijd.

Als je 3 maanden serieus de tijd neemt om je eetpatroon om te gooien, geef je je lichaam een signaal. Natuurlijk moet je lichaam wennen en overschakelen op andere systemen. Je wilde lichaam is nu eenmaal niet zo snel als de ideeën die in je hoofd ontstaan.

Je lichaam zal zijn best doen om schade die in de loop van de jaren is ontstaan op te ruimen. Een verandering van eetpatroon werkt lang door, al naar gelang de hoeveelheid klachten en gebreken die je opbouwde. Trek er minstens een jaar voor uit maar zelfs daarna kun je nog veranderingen verwachten.

 

 

Einde van deze story.

Hopelijk vond je het inspirerend. Kijk hieronder verder voor de mogelijkheden en de blogs.

Home made recepten

Er komen nog meer recepten aan. Laat je weten in de reacties wat je ervan vond?

Klik hier

Coaching

Wil je serieus stappen maken om gezonder te leven? Neem dan contact met me op.

Klik hier

Workshop

Wil je meer horen over gezond eten en de werking van je lichaam? Kom dan naar een cursus of meld je alvast aan als geïnteresseerde.

Klik hier

Events

Leun lekker achterover en laat je inspireren om out of the box te denken. Kijk wanneer er weer een lezing is of meld je alvast aan als geïnteresseerde.

Klik hier

Meest recente berichten uit voedzame voeding

Frisse salade bijgerecht

Deze makkelijke zomerse salade maak ik al sinds 2010 als bijgerecht.  Iedereen vind het altijd lekker en het is ook nog eens heel simpel om te maken met verse ingrediënten. "Niets aan veranderen" is het credo dus. 

Read More

Healthy Pizza Bianca Tonno

Wanneer ik een keer echt lekkere pizza wil eten én toch zo gezond mogelijk wil, maak ik deze pizza. Ook zijn de slices erg gewild als borrelhapje op een feestje. Want wie houdt er nu niet van een zoutig hapje?

Read More

Bloemkoolrijst met pit

Wanneer je een snel, makkelijk en toch voedzaam gerecht wil bereiden, is dit recept ideaal. Lekker veel groenten. Voeg nog een proteïnen-bron van je voorkeur toe om je gerecht af te maken. Of nog meer pitten en noten.

Read More

Komt jouw testimonial hier als eerste? Wat vond je inspirerend aan deze story over Voedzame Voeding?

Wie ben jij?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *