Frisse salade bijgerecht

Deze makkelijke zomerse salade maak ik al sinds 2010 als bijgerecht.  Iedereen vind het altijd lekker en het is ook nog eens heel simpel om te maken met verse ingrediënten. “Niets aan veranderen” is het credo dus. 

desiree kerkdijk

Of je nu de ruimte hebt voor een barbeque buiten of niet, soms heb je gewoon trek in een lekker stukje vlees of vis. Om de zaak in evenwicht te houden, is het altijd goed om daarbij groenten te eten.

Voor het verwerken van vlees heeft je lichaam namelijk veel verschillende stoffen nodig.  Deze stoffen, zoals antioxidanten, zitten niet in het vlees zelf maar wel in planten. Antioxidanten zorgen ervoor dat schade die ontstaat bij het afbreken van proteinen/vlees worden geneutraliseerd. 

Vlees eten wordt steeds meer als ongezond gezien. Eet jij ook vaak alléén maar vlees met bijna geen groenten? Over de jaren heen ontstaan dan inderdaad  ziektes en gebreken.

Komt dat door het vlees? Of toch vooral door het tekort aan plantaardige voeding..?  Ik zeg vlees met mate, met smaak, met sociale context en áltijd met groenten. Variatie daarbij is het toverwoord. 

Vaak maak ik deze salade als bijgerecht bij zelfbereide spareribs van de barbecue (of als onderdeel van een buffet voor grotere groepen).  Meestal met een tweede groentegerecht erbij om het compleet te maken, zoals een Amerikaanse koolsalade.

Op deze manier kun je makkelijk het brood bij de barbecue achterwege te laten. Je zult merken dat je je toch voldaan voelt zonder een opgeblazen of té vol gevoel na de barbecue te hebben. 

 

Ingrediënten voor 4 pers. bijgerecht: 

 • Halve krop ijsbergsla (of zak  voorgesneden)
 • Pitloze witte druiven 
 • Bosje verse munt
 • Pecannoten (of walnoten) 

Voor de dressing:

 • 1 citroen
 • olijfolie extra vierge
 • grove mosterd
 • grof grijs zeezout
 • versgemalen zwarte peper
 • eventueel tl honing, of agavesiroop, of ahornsiroop, wat je in huis hebt.

Bereidingswijze:

 1. Snijd de ijsbergsla in de lengte door, leg plat neer en snijd het hoekje met de aanzet er uit. De rest kun je in smalle reepjes slicen. Doe deze in een grote schaal.
 2. Was ongeveer 2 grote handen druiven, trek ze van het steeltje. Halveer de druiven en gooi ze boven op de sla. Meng ze met je handen een beetje door de sla.
 3. Snijd de muntblaadjes van de stelen en slice deze in dunne reepjes. Ook een beetje door de sla heen mengen. 
 4. Strooi ongeveer 2 handjes peccennoten of walnoten er over.
 5. Voor de dressing snijd je de citroen door midden en knijp je beide helften uit boven het schaaltje. Vis de pitjes eruit. Die zijn echt heel vies. 
 6. Voeg anderhalf tot 2 tl mosterd toe aan het citroensap, ongeveer 2 keer zo veel olie als citroensap en eventueel een theelepel honing. Voeg zout naar eigen voorkeur toe en idem voor peper. Meng de dressing met een vorkje en schenk de dressing uit over de salade. 

Zo simpel kan het zijn. 

Mosterdplant

Maak wat meer zodat je ook meteen een basis hebt voor de lunch van morgen. 


2 reacties op “Frisse salade bijgerecht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *