Gezond eten kun je leren

O gelukkig. Wat een opluchting!

Waar vind ik gezonde ingrediënten?

Ik ben ervan overtuigd dat je in de gewone supermarkt gezonde voeding kan vinden.  Je moet even weten waar je op moet letten. 80% van de schappen in de supermarkt wordt gebruikt om fabrieksproducten uit te stallen en kun je dus overslaan. Jouw route door de supermarkt wordt des te korter en makkelijker. 

Bij de verse groenten en fruit afdeling breng je de meeste tijd door. Hele groentes die je zelf snijdt zijn verser én lekkerder. Maar mocht je een keer iets snels of makkelijks willen, dan is een zak voorgesneden roerbakgroenten altijd nog beter dan een kant-en-klaar fabrieksmaaltijd.

Vervolgens verblijf je op de vlees- en visafdeling nog een tijdje. Ook weer kiezen voor de meest pure en onbewerkte vorm van je stukje vis of vlees. Verder pak je hier en daar nog enkele losse artikelen zoals kruiden, goede olie, goede boter, biologische eieren, ongebrande noten, kaas, blikje tonijn of peulvruchten.

Etiketten lezen is een must

Lees altijd de ingrediënten door als je iets koopt dat in een verpakking zit. Het lezen van ingrediënten en waar je op wilt letten, kun je leren. Kies voor suiker- en zetmeelvrij en zo weinig mogelijk toevoegingen, dan zit je al een eind in de goede richting.

Soms wil je voor het gemak toch een potje dat veel smaak geeft aan je gerecht. Zoals pesto, sojasaus of kruidenroomkaas. Vergelijk kritisch de ingrediënten, dan vind je vaak een merk wat toch redelijk aan je wensen voldoet. Vaak is er maar 1 potje van iets dat aan je wensen voldoet dus de volgende keer ben je zo klaar met zoeken.

Als ergens “biologisch” op staat of als iets een gezondheidskeurmerk heeft, kunnen er nog steeds ingrediënten inzitten die jij niet wilt. Etiketten lezen is een must als je gezonder wil eten.

Hoe zit het met al die populaire diëten?

Suikervrij, koolhydraat-arm, paleo, keto, intermittent fasting, raw food, whole foods. Inhoudelijk overlappen deze voedingswijzen elkaar. De principes zijn terug te leiden tot optimalisatie van de biochemische natuurlijke processen in ons wilde lichaam. Ook het beperken van het aantal eetmomenten op een dag komt als terugkerend thema steeds terug. 

Het zijn allemaal methoden voor Voedzame Voeding. Kies wat het best past bij jou doelstelling en manier van leven.  Jouw wilde lichaam reageert daar bij op zijn eigen unieke wijze. Iets proberen is leren.

Voedzame voeding bevordert gezondheid in de breedte en je merkt al snel resultaten. Volhouden is daarom niet zo moeilijk. Je zit niet op dieet. Het is je nieuwe bewust gekozen lifestyle. 

Ja maar...

Waarom gezond eten zo moeilijk lijkt.

Eten en gezelligheid zit in je koppie met elkaar in de knoop. Maar is dat echt zo of kan het ook anders? Het kost even tijd maar dan heb je ook wat.
Lees door