Zo sport je lekker

Begin en laat je zelfkritiek thuis

Afhankelijk van je niveau van fitheid begin je ergens. Neem de tijd. Gun jezelf drie maanden om op gang te komen. Laat je zelfkritiek even thuis en vergelijk je niet met anderen. Je merkt dat het elke keer makkelijker gaat, al is het maar een beetje.

Zoek iets dat voor jou op geschikte tijden aangeboden wordt. Kijk of er vlak bij je werk een plek is waar je aansluitend terecht kan. Misschien heeft je werkgever wel een sportprogramma of een samenwerkingsverband. Een goede coach kan de training aanpassen aan jouw niveau. Luister naar je coach, naar je lichaam en laat je zelfkritiek thuis.

Om blessures te voorkomen beweeg je eerst langzaam en licht. Je werkt aan techniek en de juiste uitvoering van een beweging. Hoe staat het met je soepelheid en wendbaarheid van gewrichten? Het is in eerste instantie wat het is.

Opbouwen en wennen

Wen aan een verhoogde hartslag en ademhaling, aan zweten, aan de kortdurende moeheid die je kunt ervaren en aan spierpijn. Bij rustige opbouw merk je dat al deze effecten op korte termijn weer overgaan.

Wat voor sport of bewegingsmethode je ook kiest, neem het serieus. Duik éérst de techniek in. Beweeg langzaam en gecontroleerd voordat je doorgaat naar snelheid of zwaardere belasting. Misschien kun je de sport waar je mee begonnen was op een intensiever niveau gaan doen. Misschien moet je juist overgaan op een andere sport om te blijven bouwen. 

Kijk ook naar frequentie. Start met 2 keer per week en breid rustig uit. 1 Keer per week sporten is alleen maar pesten van je lijf en weerhoudt je ervan om verder te komen. Vanaf 3 keer per week sporten ga je duidelijk verbeteringen merken. Voor mij was de stap van 3 naar 4 keer per week trainen best een ding. Maar eenmaal daar was kon ik echt doorpakken.

Varieer

Met een combinatie van krachttraining, conditietraining en stretchen versterk je je lichaam als geheel. Dit noemen we funtionele training. Uiteindelijk merk je dat de bewegingen in het dagelijks leven makkelijk gaan.  Boodschappen doen, je kind optillen, iemand helpen verhuizen. 

Wissel ook eens af met motorische vaardigheden zoals balans, coördinatie en behendigheid. Doe eens wat anders tussendoor.

Kies een afwisselende functionele training waarbij je zelf de bewegingen vormgeeft. Hierdoor komen je hersenen in contact met je lichaam,  voor de coordinatie. Je core-spieren komen in contact met je grote spiergroepen. Crossfit, circuittrainingen, atletiek, martial arts, maar ook danssporten combineren verschillende van deze kwaliteiten.

En dan heb je trainen...

Fysiek trainen gaat vooral over jezelf mentaal tegen komen. Ongeacht het fysieke resultaat.  Lees door.