Jouw wilde lichaam

De wilde mens in jou bestaat nog steeds…

 

In dat wilde leven bestond je werkdag uit veel bewegen bij het verzamelen en jagen van je eten. Het eten in je naaste omgeving dat op die manier tot je beschikking stond, was precies afgestemd op de biochemische werking van je lichaam.

Je omgeving bood je alles om te overleven. Je vertrouwde daarbij op je intuïtie.  En anders wisten de andere mensen van je groep of iets verstandigs was of niet om te eten. 

Het wordt binnen de gezondheids-wetenschappen steeds duidelijker dat een zittende leefstijl én zwaar bewerkte fabrieksvoeding de oorzaak zijn van veel westerse kwalen. Zoals overgewicht, stofwisselingsziekten zoals diabetes en zelfs psychische problemen. Maar ook wat wij zien als normale verouderingsverschijnselen is feitelijk een gebrek aan beweging en afgestemde voeding. 

 

… in de moderne tijd.

Je bent niet de enige die het dagelijks leven stilzittend doorbrengt achter een computerscherm.  Of zonder dit zich bewust te zijn, de dag doorkomt op overmatige hoeveelheden koolhydraten en suiker.  Met de nodige after-dinner of -lunchdips en hunkeringen naar zoet of hartig. 

Overal waar je komt is er een overvloed aan fabriekseten, of processed food zoals het ook genoemd wordt. Dit wordt daarbij met sterke marketingcampagnes onder je aandacht gebracht. Helaas biedt fabriekseten weinig waar je wilde lichaam écht wat aan heeft. 

Je lichaam verkeerd daardoor continue in de overlevingsstand. Er is namelijk gebrek. Gebrek aan slimme voedingsstoffen, gebrek aan duurzame energie, gebrek aan groeistoffen. Dit is één van de redenen dat je trek blijft houden en aan eten blijft denken. Het is geen wonder dat je dikker wordt, moe bent of allerlei kwalen en gebreken krijgt. 

Waar ging het dan mis?

Het ging mis in de vorige eeuw

Sinds de tweede wereldoorlog is de voedingsmiddelenindustrie
ons eetpatroon gaan bepalen. Er was toen een wereldwijd voedseltekort waardoor de voedingsmiddelenindustrie zich snel ontwikkelde.

De goedkope suikerbiet werd ontdaan van vezels zodat er de makkelijk verwerkbaar kristalsuiker overbleef. Kristalsuiker is ontdaan van alle mineralen en vitaminen die de plant leverde. Het wordt op grote schaal gebruikt als vulling van fabrieksproducten.

Ook graan, mais en aardappels werden op grote schaal en lowcost doorgekweekt, zelfs genetisch gemodificeerd en bij verwerking ontdaan van de slimme voedingsstoffen. Dit zijn de zetmelen.

Goedkope vetten zoals zonnebloemolie werden chemisch bewerkt. Ze zijn hierdoor harder en lang houdbaar. Dit zijn de zogenaamde transvetten. Je vindt ze vooral in koekjes die wekenlang knapperig in het winkelschap blijven liggen.

 

Waar ging het mis?

Zeker na de tweede wereldoorlog heeft de voedingsmiddelenindustrie onze manier van eten behoorlijk beïnvloed. Lees door