Gegrilde Groentes

Deze gegrilde groentes zien en smaken fantastisch én zijn in een handomdraai te maken. De oven doet het meeste werk voor je. Serveer ze met stoofvlees, barbequevlees of vis. Rode biet en pastinaak bevatten veel anti-oxidanten en zijn zelfs bloeddrukverlagend. 

desiree kerkdijk

Pastinaken en rode bieten zijn het hoofdbestandsdeel van dit bijgerecht. Het zijn bijzondere groentes en niet alleen door hoe ze smaken. Ze houden je weefsels gezond en zijn zelfs bloeddrukverlagend. (1) Ze zitten stampvol met anti-oxidanten.

Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen slijtageschade. Om dit uit te leggen gaan we heel even  de diepte in van je lichaamsweefsels. Tot op moleculair niveau.

Bij zo goed als alle processen in je cellen wordt zuurstof verbruikt. Als “afval” ontstaan daarbij elektrisch geladen deeltjes. Dit worden vrije radicalen genoemd. 

Deze vrije radicalen zwerven door je lichaam en kunnen schade veroorzaken in je cellen. Hierdoor treedt vroegtijdige veroudering op. Ook kan er schade aan je DNA ontstaan met alle gevolgen van dien. 

Anti-oxidanten neutraliseren de vrije radicalen

Dit houdt de zaak mooi in evenwicht. Je lichaam kan zelf een gedeelte van de anti-oxidanten maken, simpelweg door te bewegen. Om genoeg te hebben om alle vrije radicalen weg te vangen, moet je aanvullen met de juiste voeding. 

Alle groentes bevatten anti-oxidanten maar rode bieten en pastinaak bijzonder veel.  Ze beschermen je cel-DNA actief tegen beschadigingen!

Wie had dat gedacht van deze koddige groenten! Op zijn tijd wat rode biet en pastinaak ergens doorheen is dus een goed idee.

Daarnaast bevat rode biet veel mineralen: kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, en zink om maar wat te noemen. (1)

Ingredienten voor 2-3 personen:
 
  • 3 grote verse bieten
  • 3-4 grote pastinaken
  • 1 grote rode ui
  • 1 gele courgette
  • olijfolie om te bakken
  • verse peper en zeezout

Bereidingswijze

1.
Verwarm de oven op 190 graden. Bekleed een grote bakplaat met een vel bakpapier. Schil de rode bieten, pastinaken met een dunschiller. Was de courgette en schil de ui. Snijd alle groenten vertikaal doormidden. Snijd de rode bieten en uiten in ‘sinasappelpartjes’ en de pastinaak- en courgette-helften in halve maantjes.  Maal alvast flink wat peper in een bakje en doe er een half tot één theelepeltje zeezout bij. 

2.
Hussel alle groenten in een grote schaal, of meteen op de bakplaat, door elkaar met een flinke scheut olijfolie. Het makkelijkst is om dit met je handen te doen. Gooi halverwege het husselen het bakje met peper en zout leeg over de groenten. Hussel nog even totdat alles goed bedekt is. Verspreid de groenten over de bakplaat totdat alles in een enkele laag ligt. 

3.
Rooster de groenten 45 minuten in de oven. Ondertussen kun je het vlees bereiden of nog een ander bijgerecht zoals spek met paddestoelen. 

4.
Schep op naast het vlees. Schep eventueel een kloddertje mayonaise erbij. 

 

Je kunt makkelijk variëren met andere groenten zoals pompoen, zoete aardappels of andere wortels.  

Voor een echt feestmaal!

Voor extra restaurantgevoel roerbak je 200 gram gesneden pannenkoekenspek 8 minuten in een koekenpan, dan 100 gram gesneden paddenstoelen (bv anijspaddestoelen) erbij en 5 minuten mee roerbakken. Serveer dit over de gegrilde groentes.

 

Fact

Veel mensen zijn vleesliefhebbers en eten vlees zonder groentes erbij. De vertering van vlees levert veel vrije radicalen op. Daarom is het juist goed om het eten van vlees altijd te combineren met groentes.

Klik om weer te lezen over anti-oxidanten
1 Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases,  Parvin Mirmiran, Zeinab Houshialsadat, Zahra Gaeini, Zahra Bahadoran, and Fereidoun Azizi ea. Nutr Metab (Lond). 2020; 17: 3


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *