Pompoenpuree met auberginesaus

Dit warme gerecht smaakt lekker bij een stevig stukje rundvlees. Het kan ook goed gecombineerd worden in een buffet met salades en verschillende barbecuegerechten. Makkelijk vegetarisch te maken door het toevoegen van walnoten of schapenkaas in plaats van vlees.

desiree kerkdijk

Ingrediënten voor 2p:

  • 1 oranje Hokaido pompoen
  • 1 el boter
  • 2 aubergines
  • 2 Spaanse rode pepers
  • 2 tenen knoflook
  • ½ el vers citroensap
  • 70 gram geconcentreerde tomatenpuree (blikje)
  • Mespunt van elk kruid: ketoembar (gemalen korianderzaad), komijn, djintan (gemalen komijn), (gerookt) paprikapoeder.
  • 1 tl keltisch zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • ongeveer 5 el olijfolie om te bakken

Nodig: staafmixer, koekenpan, stamppotpan, stamper

Bereidingswijze

  1. De puree: Snijd de pompoen in grove stukken en verwijder de pitten en zaadlijsten. Kook deze ongeveer 10-15 minuten tot het zacht genoeg is om puree van te stampen. Giet af, voeg de boter toe en een halve theelepel zeezout en stamp fijn. Doe de deksel op de pan en zet weg tot alles klaar is.
  2.  Terwijl de pompoten op staat maak je de aubergine puree. Was de aubergines, haal de kroon eraf en snijd ze met schil en al in kleine blokjes. Bak de blokjes in een koekenpan met 4 eetlepels olijfolie eerst heet aan. Temper daarna de temperatuur met de deksel op de pan tot ze bruin en zacht zijn. Dit kan tot 20 minuten duren ongeveer.
  3. Terwijl de pompoen en aubergine op staan haal je de zaadlijsten uit de pepers, pel je de knoflooktenen en snijd je beide groenten in grove stukken. Doe ze in een maatbeker. Voeg het citroensap, de tomatenpuree, 1 el olijfolie, een halve theelepel zeezout en de kruiden toe en pureer het geheel met de staafmixer. Haal deze er een paar keer krachtig doorheen. Bovenop zetten en stevig naar beneden duwen. 
  4. Voeg deze rode puree toe aan het auberginemengsel en zet het vuur weer wat hoger tot het allemaal goed warm is. Doe de deksel erop en laat nog even een minuut of 10 zachtjes pruttelen.
  5. Serveer de pompoenpuree en schep het aubergine mengsel erop. Bestrooi met zwarte peper en serveer bij het vlees of doe er voor de vegavariant walnoten of schapenkaas overheen.

Ook lekker als onderdeel van een buffet of bij de barbeque of beide. 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *