Pastinaak-Courgette gerecht

Dit warme gerecht is makkelijk te maken op een door-de-weekse avond maar combineert ook goed bij een stukje wild of stevig vlees van de barbecue in het weekend. Je kunt het ook vegatarisch maken met een proteïnebron van jouw voorkeur.

desiree kerkdijk

Het groentegerecht met pastinaak, courgette en rode ui smaakt lekker bij vlees met spicy kruiden. Het levert diverse voedingstoffen en vezels. Door de toevoeging van vetten heeft je lichaam nog lang de beschikking over energie. Bijvoorbeeld voor herstel van weefsels tijdens je slaap.

In dit recept wordt als suggestie kipdij-filet met ras-al-hanout kruiden gedaan om er een complete maaltijd van te maken. Je kunt ook kiezen voor ander vlees of een vegetarische variant bedenken. 

Ingrediënten 2 personen:

– 4 pastinaken
– 2 courgettes
– 4 of 5 kleine rode uitjes of 3 grote rode uien
– Olijfolie om te bakken
– Een eetlepel ghee of grasboter
– Versgemalen peper
– Kruidenroomkaas, volvette variant of Simply V roomkaas op amandelbasis voor vegan.
– 4 kipdijfilets van goede kwaliteit of andere proteïnebron
– 2 theelepels Ras el Hanout kruiden bv van het merk Jonnie Boer*
– 1 theelepel zeezout

* Dit kant-en-klare product bevat geen chemische toevoegingen, smaakt goed en is makkelijk en wordt daarom aangeraden. 

Speciale benodigdheden: staafmixer of anders een ouderwetse stamper of pureepers

 

Voorbereiding

Smeer de kipdijfilets in met een scheutje olijfolie, het zeezout en de kruiden, eventueel al een half uur tevoren of langer. Als je geen tijd hebt of je handen niet vies wil maken, kun je ook alleen de kruiden erover heen strooien en na het kruiden meteen beginnen met braden. Of 50 minuten in een oven van 180 graden braden maar dan wel goed insmeren met olijlie tegen uitdrogen. Het voordeel hiervan is dat je er niet bij hoeft te blijven staan. 

Bereiden

  1. Bak de kipdijfilets aan op wat hoger vuur en draai het vuur na een paar minuten lager, eventueel met de deksel erop, en laat garen. Meestal duurt het in totaal 20 minuten voordat het gaar is afhankelijk van je pan en temperatuur van het vlees.
  2. Schil ondertussen de pastinaken met een dunschiller en snijd in grove stukken. Kook de pastinaken in net genoeg water met een beetje zeezout in ongeveer 12 minuten. Maak de courgettes  schoon en snijdt ze door in de lengte. Snijd beide helften dwars over in halve ronde plakken. Snij in redelijk dikke plakken want dat heeft meer bite en roerbakt makkelijker.
  3. Pel en snijd de uien in ‘sinasappelpartjes’. Bak de ui-stukjes in een scheut olijfolie tot ze glazig zijn maar nog wel mooi paars. Doe de courgettestukken erbij en blijf roerbakken tot deze ook een beetje zacht zijn. Doe er een flinke snuf peper bij en haal van het vuur.
  4. Controleer de gaarheid van de pastinaken. Als je een staafmixer hebt kunnen ze best nog hier en daar wat harder zijn. Giet af, leg een flinke klont boter op de stukken en doe de deksel er weer op totdat de boter gesmolten is. Maak daarna stampende bewegingen met de draaiende staafmixer tot alles fijn is of stamp handmatig. Roer de puree nog een keer goed door met een opscheplepel.
  5. Schep de puree op, het ui-courgettemengsel daarover heen en leg er een paar flinke klodders van de roomkaas op. De roomkaas geeft veel smaak in dit groentegerecht. Leg de kipdijfilet ernaast en eventueel het braadvocht en schraapsels voor nog meer smaak.

Eet smakelijk.

Mocht je nog groentegerecht over hebben? Neem het mee de volgende dag mee als lunch met wat saladeen en een makkelijke eiwitbron zoals  gekookt ei, een hand noten of 50 gram fricandeau vleeswaren. 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *