Sit less, get active

Je dagelijkse houding heeft impact.

Laat je je schouders afhangen? Of sta je rechtop en kijk je de wereld in? Eet je snel een klef broodje op achter je bureau? Of neem je een echte pauze?

Je dagelijkse houding hangt samen met hoe je je voelt aan het einde van de dag. Letterlijk en figuurlijk. Hoe je je voelt hangt samen met hoe je reageert op de dingen die gebeuren in je leven. Ben je proactief? Zie je mogelijkheden ondanks beperkingen? Waardeer je ook kleine vooruitgangen? Geloof jij dat je impact hebt op jezelf en je leefomgeving?

Laten we eens kijken wat we veel doen elke dag; zitten.

50% Van de mensen zit te veel.

Je hebt er vast wel eens van gehoord: “Zitten is het nieuwe roken” De meeste ziekten en kwalen die wij associëren met ouder worden, zijn eigenlijk een gevolg van de westerse leefstijl. Waarin veel zitten de norm is geworden.

Ons wilde lichaam is evolutionair bedoeld om veel te lopen en te bewegen.  Veel van ons zijn te veel gaan zitten sinds de kleuterschool. Aanpassingen aan het zittende leven zijn het strakker of zwakker worden van spieren in het onderste deel van ons lichaam. Dit is een levenslang proces geweest. Ook nam je stabiliteit en coördinatie af. Er zit maar één ding op: Sit less, get active.

Sit less, get active!

Meer bewegen is een proces van stapsgewijs omschakelen. Het begint bij bewust nadenken hoe je meer beweging in je dagelijks leven kan inpassen. Begin met iets kleins en bouw nieuwe gewoontes in. 

De nationale richtlijn is 2,5 uur matig intensief bewegen per week, verspreid over meerdere dagen en minstens 2 keer per week krachttraining. Dus met iets waarbij je weerstand ondervind bij het bewegen zoals een gewicht of elastiek. Een goede begeleiding daarbij helpt ontzettend.

Daarnaast is het goed om  de tijd die je zittend of hangend doorbrengt, te minimaliseren. Na een half uur zitten opstaan en even iets anders doen helpt al.

Duurzaam

Hier bouw je duurzame fitheid mee op. Je lichaam wordt weer sterk en beweegt makkelijker. Uiteraard begin je op een niveau dat bij je past en bouw je rustig op.

Het is een illusie om te denken dat je met 1 keer per week keihard sporten gezond bezig bent.  Je bouwt er geen fitheid mee op. Feitelijk pest je je lichaam alleen maar. Hierdoor zal je meer geneigd zijn om wanneer het kan neer te ploffen.

Om zin te krijgen, zul je ook je mindset een beetje slim moeten bewerken.

Genoeg kansen om dagelijkse te bewegen

Woonwerkverkeer per fiets of te voet is een effectieve en voor starters veilige invulling hiervan. Liefst 30 minuten achter elkaar, of meer, zodat je hele systeem goed op gang komt. Lees door.


Sit less, get active

Een makkelijke manier om meer te bewegen is je woon-werkverkeer te gebruiken. Zelfs een kleine toename in regelmatige beweging levert op termijn allerlei gezondheidsvoordelen op. 

 

desiree kerkdijk

Regelmatig bewegen en minder langdurig zitten maakt je leven beter en vooral makkelijker. Je slaapt beter en je dagelijkse klussen worden lichter. Je hebt minder klachten én krijgt meer sociale contacten. Meer vertrouwen in je lijf. Je leven komt in een opwaartse spiraal.

Zelfs een kleine toename in regelmatige beweging levert op termijn allerlei gezondheidsvoordelen op. (1)

Een makkelijke manier om meer beweging in je dagelijks leven in te bouwen is je woon-werkverkeer. 

  • Ga op de fiets
  • Stap meerder keren over
  • Stap een halte eerder uit en loop het laatste stuk
  • Parkeer verder weg en loop het laatste stuk
  • Doe aan lunchwandelen
  • Loop naar iemand toe in plaats van te bellen
  • Zit maximaal een half uur.   

Zelfs al val je niet meteen kilo’s af, toch gebeurt er iets positiefs in je lijf waardoor je al snel profiteert van gezondheidsvoordelen.

Je kunt erop vertrouwen dat jouw lijf alles zal doen om je beter te laten draaien.

Dus zit minder en wordt actief!

  1. Course Sit Less, Get Active by The University of Edinburgh


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *