Titaandioxide in snoep

We weten allemaal dat snoep niet goed is om aan je kinderen te geven. Maar waarom eigenlijk? Eén van de redenen is de toevoeging Titaandioxide (E171). Dit wordt gebruikt om de kleur wit toe te voegen en verkleuring tegen te gaan.

desiree kerkdijk

Het probleem is dat titaandioxide voor een deel uit nanodeeltjes bestaat. Nanodeeltjes zijn zo ontzettend klein dat ze met gemak door onze lichaambarrières gaan zoals huid en darmwand. 

Er zijn aanwijzingen uit een onderzoek van de Universiteit van Binghamton te New York dat chronische blootstelling aan titaandioxide onze darmwandfuncties vermindert waardoor er minder voedingsstoffen zoals ijzer, zink en gezonde vetzuren worden opgenomen. (1)

Hierdoor krijg je dus mogelijk tekorten van belangrijke stoffen voor spieropbouw, energiehuishouding en gezonde hersenen.

…chronische blootstelling aan titaandioxide vermindert  darmwandfuncties waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen. Hierdoor krijg je tekorten voor normale spieropbouw, je energiehuishouding en voor goede functie van je hersens.

Ook waren er meer ontstekingsverschijnselen in de darmwand te zien en konden ziekteverwekkers makkelijker door de darmwand heen komen.

In een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat dat nanodeeltjes in titaandioxide erom bekend staan allergische reacties te veroorzaken. (2)

De nanodeeltjes beïnvloeden namelijk de activiteit van de cellen van het immuunsysteem. Tel daarbij op dat een slechte darmwand ook een kweekvijver is voor allergieën.

Titaandioxide wordt aan veel bewerkte voedingsproducten toegevoegd om een witte kleur te maken. Ook zit het in non-food producten zoals verf, zonnebrandcreme en tandpasta.  

Bij normaal gebruik is titaniumdioxide (E171) in voeding veilig bevonden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Maar wat is normaal gebruik? Ook zouden de nanodeeltjes kunnen ophopen in het lichaam. (3) 

Om jezelf en je gezin te beschermen tegen de ongunstige werking van titaandioxide kun je je richten op het vermijden van bewerkt voedsel en met name van snoep. Check in ieder geval de ingredienten als je toch snoep koopt. 

Of… maak zelf lekkere dingen door gezellig de keuken in te duiken.  Het bakboek “Gezond bakken” van Amber Alberda kan ik je harte aanbevelen daarbij. 

1  Tijdschrift Voedingsgeneeskunde, jaargang 18 (2017), nummer 3
2 De kristalvorm van titaniumdioxide nanodeeltjes beïnvloedt de maturatie van dendritische cellen. RIVM rapport 090016001/2013
3 https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/is-titaniumdioxide-e-171-slecht-voor-de-gezondheid-.aspx


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *